Kültür mü o da neymiş!
Eski 'solcu' Ertuğrul Günay'ın Kültür Bakanlığı'nı yürüttüğü AKP hükümeti, uyguladığı projelerle çarpık tarih ve kültür anlayışını ortaya koyuyor. AKP hükümeti bir yandan insanlık tarihinin ortak mirası olarak kabul edilen Hasankeyf, Zeugma ve Allianoi gibi antik kentleri baraj suları altında bırakacak projeler uygularken, diğer yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı Afrika'dan Balkanlar'a, Ortadoğu'dan Kırım'a kadar birçok ülkedeki cami ve türbeleri koruma altına almaya çalışıyor. Binlerce yıllık antik kentleri suları sular altında bırakacak projelere imza atan AKP hükümeti, yurtdışındaki türbe ve camilerin restorasyonu peşine düştü. Yurtdışındaki eserlere para akıtılırken, ülkedeki pek çok eser kaderiyle başbaşa bırakıldı. Allianoi'yi çamurla sıvayarak sular altında bırakacak proje sürerken, Hasankeyf'i karanlığa gömecek Ilısu Barajı'nda da çalışmalar sürüyor. Birecik Barajı'nın yuttuğu Zeugma antik kenti ise yok oldu. İnsanlığın ortak mirası eserlerin yok olmasına göz yumulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından TİKA aracılığı ile yüzbinlerce YTL ayrılarak proje çalışmalarına başlanan taşınmaz kültür varlıkları şöyle: 'Filistin Kudüs İslam Eserleri Müzesi. Filistin'in Kudüs şehrinde yer alan restorasyonu tamamlanmış olan İslam Eserleri Müzesi tercih edilecek alternatife göre, 2008 yılında uygulama projeleri ve yaklaşık maliyetler hazırlanacak. Güney Afrika Cumhuriyeti Ebu Bekir Efendi'nin Türbesi. Türbenin proje çalışmaları Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Makedonya Üsküp Mustafa Paşa Cami. Devam eden restorasyon çalışmasının temmuz ayında bitirilmesi planlanıyor. Bulgaristan, Razgrad Makdul İbrahim Paşa Cami. Proje maliyeti TİKA tarafından karşılanıyor. EKSA Firmasıyla Mayıs 2007'de sözleşme imzalandı. Suriye, Şam Süleymaniye Külliyesi. Onarım için 2007 yılı yatırım bütçesinden 722 bin YTL ayrıldı. Ukrayna Kırım, Zincirli Medrese ve Hacı Giray Han Türbesi. 2007 yılında ihalesi yapılan işin restorasyon çalışmaları devam ediyor.' ANKARA - ANF
Antik kentleri kim kurtaracak?
Hasankeyf: Hasankeyf üzerine kurulacak olan Ilısu Barajı'nın temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Barajın su tutmasıyla birlikte ilçenin yüzde 80'i sular altında kalacak. Demokratik kitle kuruluşlarının Hasankeyf'i kurtarma girişimleri de hukuki düzlemde devam ediyor. Son olarak Diyarbakır İdare Mahkemesi, barajın yapımı ve imzalanan sözleşmenin iptal edilmesi talebiyle açılan davada, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.
Zeugma: Fırat üzerinde kurulan Birecik Barajı nedeniyle antik Zeugma kenti harabelerinin küçük bir bölümü Antep Müzesi'ne taşındı. Kalan bölümler ise sulara gömülecek. En az 6000-7000 dönümlük araziye kurulmuş olan kentin sadece yüzde 10'u toprak üzerine çıkarılabildi. Ancak bu yüzde 10'luk bölüm de gün yüzüne çıkamadan, önümüzdeki günlerde tamamen sular altında kalacak. Fırat Vadisi'ndeki antik Zeugma kenti, Birecik Barajı'nın suları altında kalacak.
Allianoi: Yortanlı Barajı'nın su tutmasıyla birlikte sular altında kalacak olan antik Allianoi kentinin kil ile kaplanması kararı verildi. DSİ, Yortanlı Barajı altında kalacak olan antik mimari eserlerin rölöve projesinin yapımı için ihaleye çıkma kararı aldı. Ancak kazı başkanı dahil bir çok arkeolog, kentin kille doldurulmasının mümkün olmadığı, dünyanın hiçbir yerinde bu uygulamanın işlemediğini, kararı alanların tarihi bir sorumluluk taşıyacakları görüşünde. Allianoi insanlık tarihinin, bulunmuş en eski sağlık kenti olarak biliniyor.