KLAVYE
Klavye : Rakam, Alfabetik karakter ve özel işaretlerden oluşan kullanıcının bilgisayara Komut vermesini, bilgi girişini sağlayan tuş takımıdır.
ESC tuşu : bulunulan menüden çıkmak için kullanılır. Aynı zamanda yapılan işlemden vazgeçmek ( iptal ) etmek içinde kullanılır.
F1 , F2, F3, F4, F5, F6, F7, F8, F9, F10, F11, F12 ; Bunlara fonksiyon tuşları denir bu tuşlar kullanılan programa göre farklı işlemler yaparlar. Örneğin : F1 tuşu Windows dahil hemen hemen bütün programlarda yardım ekranını çağırmak için kullanılır.
TAB tuşu : Klavyenin sol üst köşesindedir cursör’ ü 8 karakter illeri hareket ettirir Tab tuşundan sonra Backspace tuşuna basılırsa cursör 8 karakter geri hareket eder..
CAPSLOCK tuşu : Bu tuşa basıldığında klavyenin sağ üst köşesinde led yanarsa klavye büyük harf yazım durumundadır yani büyük harflerle yazar lamba yanmıyorsa klavye küçük harf yazım durumundadır yani küçük harflerle yazar.
SHİFT tuşu : Klavyenin sağında ve solunda olmak üzere iki 2 adet bulunur. Rakamlar üzerinde bulunan karakterlerden en üstte bulunanı yani ikinci karakteri çıkarmak için kullanılır ayrıca alfabetik karakterlerle yani harflerle beraber kullanıldığında eğer büyük harflerle yazıyorsanız küçük küçük harflerle yazıyorsanız büyük harf yazmanızı sağlar.
CTRL tuşu : Bu tuşun kendi başına bir işlevi yoktur. Diğer tuşlarla beraber kullanıldığında örneğin CTRL+ALT+DELETE tuşlarına beraber basıldığında görev sonlandırma menüsü çıkar iki defa üst üste basıldığında ise makine yeniden başlatılır yani kapanır yeniden açılır.
Veya CTRL tuşu ile beraber Word veya Excel gibi programlarda s tuşuna basıldığında çalışılan belgeyi kaydeder veya daha önce kaydedilmemişse kayıt menüsünü çağırır. klavye üzerinde sağda ve solda olmak üzere iki adet CTRL tuşu vardır..
ALT tuşu : Bu tuşun tek başına bir işlevi yoktur fakat başka tuşlarla kullanıldığında farklı fonksiyonlar elde edilir. Örneğin ALT+F4 tuşlarına basıldığında açık olan pencereler kapanır yani programı kapatır.
BACK SPACE tuşu : Ortadaki ENTER tuşunun üzerinde bulunur. Cursör işaretini sol tarafa doğru çeker. Bu işlemi yaparken geçtiği yerdeki karakterleri siler.
ENTER tuşu : Bilgisayara verilen komutların işleme başlaması için kullanılır. Klavyenin ortasında ve sağ alt köşesinde olmak üzere klavyede 2 adet ENTER tuşu bulunur ikisinin görevi’ de aynıdır.
YÖN TUŞLARI : sağ ok : sağa , sol ok : sola , yukarı ok: yukarıya ve aşağı ok tuşu’ da cursör’ü aşağıya doğru hareket ettirir.
SPACEBAR tuşu : Boşluk veya ara tuşu olarak adlandırılır karakterler arasına boşluk (ara) vermek için kullanılır. Klavyedeki en uzun tuştur.
ALTGR tuşu : Bu tuşun tek başına bir işlevi yoktur başka tuşlarla beraber kullanıldığında örneğin ALGR tuşu ile beraber rakamlara basıldığında rakamların üzerinde bulunan karakterlerden en alt sağdaki yani üçüncü karakteri çıkarır.
PRİNT SCREEN tuşu : MS-dosta ekrandaki görüntüyü yazıcıya göndermek için kullanılırken Windows ta ekranı kopyalamak için kullanılır.
SCROLL LOCK tuşu : led lambası yandığında yani aktif iken pazı programlarda(Excel, lotus. gibi ) yön tuşları ile hareket eden bir hücrenin hareketini ekrana göre sabit kılar. Aksi durumda yani led sönük ise hücre ile beraber ekranda değişir..
PAUSE tuşu : Çalışılan bir programın işlemini bir tuşa basılıncaya kadar durdurur. CTRL tuşu ile beraber kullanıldığında programın çalışmasını kırar.
INSERT tuşu : Yapılan yazılım hatalarını düzeltmek için kullanılır. Windows ta insert tuşuna basıldığında önceden yazılmış karakterin üzerine yeniden yazmak için kullanılırken Ms-dos ta karakterler arasına yeni bir karakter yerleştirmek için kullanılır..
DELETE tuşu : Cursör ün sağındaki karakterleri silmek için kullanılır.
HOME tuşu : Cursör’ü satırın en başına götürmek için kullanılır.
END tuşu : Cursör’ü satırın en sonuna götürmek için kullanılır.
PAGE UP tuşu : Cursör’ü sayfanın başına götürür
PAGE DOWN tuşu :Cursör’ü sayfanın en altına götürür.
NUM LOCK tuşu : Aktif olduğunda sayısal tuşlar kullanıma açıkken. Tersi işlemde 2-4-6-8 tuşları yön tuşları olarak çalışır veya diğer işlem tuşları çalışır