Bilgisayarın Tarihçesi ve Tanımı
İlk bilgisayar M.Ö. 2600 yılında Sayı saymada kullanılan Abaküsten başlayarak teknolojik gelişmeler sonucu ikili sayı sistemiyle çalışan elektronik bir makine halini almıştır. (açık ve kapalı devre mantığı).
Tanım : Kısaca bilgisayar girilen bilgileri işleyen işlediği bilgileri saklayabilen elektronik makine‘lerdir diyebiliriz.
Bilgisayar, yazılım ve donanım olmak üzere iki bölümden oluşur bu iki unsurdan biri olmazsa bilgisayar çalışamaz (bilgisayarda işlem yapılamaz)
Donanım (Hardware) : Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana ve çevre birimlerinin tümüne donanım denir. Örnek : Ekran, klavye,Mouse , anakart(mainboard) kablo v.s.
Yazılım (Software) : bilgisayarlar Program olmadan tek başlarına bir işe yaramazlar örneğin bir chat programı olmazsa bilgisayarda chat yapamazsınız bir yazım editörü olmazsa yazı yazamazsınız..
Tanım : Bilgisayarda bir işlem yapabilmek için o işi bilgisayara yaptıracak bir programa ihtiyaç vardır chat yaptığımız , hesaplama yaptığımız veya yazı yazdığımız programların tümüne Yazılım (Software) denir
İşletim Sistemi : Programları Organize edecek kaydettikleri bilgileri düzene koyacak ve programların birbiri ile sorunsuz çalışmasını sağlayacak bir düzene ihtiyaç vardır bu düzeni sağlayan programlara İşletim sistemi denir. Normal programlardan tek farkları Bilgisayara bağlı tüm donanım birimlerinin ve yüklü yazılımların çalışmasını ve organizesini sağlamalarıdır .
Bilgisayarların çalışma mantığı
Giriş çıkış
Üniteleri üniteleri
Klavye
Mouse Yazıcı
Scanner Plotter
Kamera Hoparlör
Mikrofon Monitör
Basit olarak bir bilgisayarın çalışma mantığı şöyledir : Bilgisayara giriş birimleri ile girilen veriler Ram ve Rom bellekte Tutulurlar bu işlem sırasında makine diline dönüşümleri için direkt olarak işlemcide işlenirler işlemcide işlenen veriler kaydedilecekse harddisk veya diskete, çıktısı alınacaksa yazıcıya, kesim ise Plotter’a(kesici), müzik veya ses ise tabi çalıştırılırsa Hoparlörlere gönderilir
Bilgisayarda sayı sistemi
Bit / byte kavramı
Yanlış-Doğru veya Hayır-Evet olarak iki değer alabilen temel bilgi birimine 0 ve 1 ikili sayı sistemi Denir. İkili sayı sisteminin İngilizce karşılığı Binary Digit’tir İlk iki harfin ve son harfin bir araya getirilmesi ile BIT (Bit) sembolü türetilmiştir. 1 Bit 0 veya 1 değerine eşit gösterilmiştir.
Bilgisayarın tüm yaptığı işlemler bu iki sayı üzerinde oluşmaktadır. Ancak bu iki sayı ile çok değişik bileşimleri kullanarak (11010 veya 10110 gibi)işlemler yapılabilir.
Bitler bir araya gelerek daha büyük ölçekler oluştururlar;
Klavyeden girilen A harfi = 10110110 olarak bilgisayara işlenir biz ise onu monitörden A olarak görürüz unutmamamız gereken bir şeyde boşluğunda bir karakter oluşudur
Klavyeden girilen Ahmet ve kaç karakter dir ?= 8 karakter çünkü Ahmet ve ve arasında bir boşluk vardır
0 veya 1 =1 Bit
8 bit = 1 Byte
1024 Byte =1 Kilobyte (Kb)
1024 Kb = 1Megabyte (Mb)
1024 Mb= 1Gigabyte (Gb)
1024 Gb = 1 Terabyte