BeLeA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


B¡R £Ğ¡M£ LA¥¡K £NT£R£§AN ANATØM¡
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En son konular
» hiç bir siteye yönelmeden sitemizde canlı iddaa yı takip et
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimePaz Haz. 29, 2008 7:45 pm tarafından Admin

» hiç bir siteye yönelmeden sitemizde tv izle
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimePaz Haz. 29, 2008 7:37 pm tarafından Admin

» Burcun Özellikleri
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeC.tesi Haz. 28, 2008 10:55 am tarafından Admin

» Künyesi........
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeC.tesi Haz. 28, 2008 10:55 am tarafından Admin

» Erkek ve Aşk, Evlililik
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeC.tesi Haz. 28, 2008 10:55 am tarafından Admin

» Kadın ve Aşk, Evlililik
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeC.tesi Haz. 28, 2008 10:55 am tarafından Admin

» Arası İyi Olduğu Burçlar
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeC.tesi Haz. 28, 2008 10:54 am tarafından Admin

» Uygun Meslekler
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeC.tesi Haz. 28, 2008 10:54 am tarafından Admin

» İş Hayatı.......
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeC.tesi Haz. 28, 2008 10:54 am tarafından Admin

» Burcun Özellikleri
NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeC.tesi Haz. 28, 2008 10:53 am tarafından Admin

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Ortaklar
Sosyal yer imi
Sosyal yer imi reddit      

Sosyal bookmarking sitesinde BeLeA adresi saklayın ve paylaşın

Sosyal bookmarking sitesinde BeLeA adresi saklayın ve paylaşın

 

 NIZAM _ I CEDIT

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 468
Kayıt tarihi : 26/06/08

NIZAM _ I CEDIT Empty
MesajKonu: NIZAM _ I CEDIT   NIZAM _ I CEDIT Icon_minitimeCuma Haz. 27, 2008 6:23 am

a-Nizam-i Cedit

Iyi bir egitim görmüs olan III. Selim bu baris döneminden faydalanarak, devlet içinde, özellikle askerî alanda, islahatlar yapmak istiyordu. Bu maksatla, Nizâm-i Cedit adi verilen ilk islahat hareketiyle, yeni bir ordu kurdu(1793). Yeniçeri Ocagi'ni kaldiramayacagini bildiginden, öncelikle Nizâm-i Cedid denilen bu orduyu batili tarzda düzenleyip, basarisini kanitlamak gerekliydi. Ancak bundan sonra Yeniçeri Ocagi lagvedilebilirdi. Fakat kendileri aleyhine ortaya çikan gelismelerden endise duyan Yeniçeriler, bazi devlet adamlarini da yanlarina çekerek yeniliklere karsi çiktilar ve isyan ettiler. Üstelik bu arada Napolyon Bonapart, bir orduyla Misir'i isgale baslamisti (1798). Osmanlilar, Rusya, Ingiltere ve Sicilya'nin da menfaatlerine dokunan Fransiz isgaline karsi harekete geçti. Ehramlar savasiyla, Misir'i ele geçirip, kuzeye yönelen Bonapart, Akka'da Osmanli savunmasini geçemedi (1799). Kusatmayi kaldiran Napolyon geri dönerken, yerine biraktigi ordu komutanlari da maglûp edildiler. Neticede Fransizlar Misir'i terk etmek zorunda kaldi(1801). Fransa'yi barisa zorlayan önemli bir sebeplerden birisi de, Akdeniz'de Rus ve Türk donanmalarinin is birligi yapmalari, Ingiltere'nin Fransiz savas ve ticaret gemilerini taciz etmesiydi. Fransa'nin Akdeniz ve Orta Dogu'daki ticarî menfaatlerinin zedelenmesi onlari barisa zorlamaktaydi.

1802'de imzalanan anlasmayla Fransa bölgede yine ticaret yapma güvencesi almis ve kapitülâsyon hakkini elde etmistir. Bu olayi bahane ederek Akdeniz'e inen Rus donanmasi, Osmanli donanmasiyla birlikte Fransa'nin elindeki bazi adalari ele geçirmis idi. Fakat halk, ebedî düsman olarak gördügü Rusya ile is birligi yapilmasina büyük tepki göstermis ve bunun sonunda III. Selim'e ve islahatlarina karsi cephe genislemisti. Üstelik Napolyon'un, Orta Dogu'da Araplara yönelik propagandasinin da etkisiyle bölgede bazi isyanlar çikmisti. Böylece Bulgaristan ve Sirbistan'da çikan isyanlara bir de Suriye'de ve Hicaz'da çikan isyanlar eklenmis oluyordu. Vehhabiler ayaklanarak, 1803-1804'te Mekke ve Medine'yi ele geçirmislerdi. Osmanlilarin tekrar Fransa ile yakinlasmalari, Ingiliz ve Ruslari harekete geçirmis ve sonunda Rusya Eflak ve Bogdan'i isgal etmisti. Bu savas sürerken Nizâm-i Cedit'in Rumeli"ye de kaydirilmasindan memnun olmayan isyancilar Sehzade Mustafa'nin tahrik ve tesvikiyle birleserek Ikinci Edirne Vak'asi denilen büyük bir ayaklanma baslatmislardi (1806). Neticede Istanbul'da patlak veren Kabakçi Mustafa Isyani III. Selim'in sonunu hazirladi. Saraya giren isyancilar III. Selim'i tahttan indirerek yerine IV. Mustafa'yi tahta geçirdiler (29 Mayis 1807). Nizâm-i Cedid lagvedildi. Fakat III.Selim'e bagli olan Ruscuk bayraktari Mustafa, yenilik taraftarlariyla birleserek, karsi darbede bulundu. Amaci III. Selim'i yeniden tahta çikarmakti. IV. Mustafa'nin, sabik padisahi öldürttügünün ögrenilmesi üzerine, kardesi II.Mahmut basa geçirildi (28 Temmuz 1808).

Alemdar Mustafa Pasa sadareti üslenerek, III. Selim'in baslattigi islahatlari devam ettirmeye çalisti. Nizâm-i Cedit'i, Sekbân-i Cedit adi ile yeniden canlandirdi. Ancak ulemayi ve yeniçerileri memnun edemeyen Alemdar Mustafa Pasa, 1809'da çikan bir isyanda öldü.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://yukle.yetkin-forum.com
 
NIZAM _ I CEDIT
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BeLeA :: EĞİTİM :: TARIH-
Buraya geçin: